massage

Manuel behandling kan lindre stress i kroppen

Berøring aktiverer den del af hjerne som forbindes med tilfredshed og følelsen af lykke, samtidig med at produktionen af stresshormonerne sænkes.

 

Fysiologisk forklaret

Lige under hudens overflade findes der sansereceptorer, som registrerer selv den mindste berøring. Ved berøring, sender receptorerne lynhurtigt et elektrisk signal til hjernen, og hormonet oxytocin bliver frigivet. Det medfører at vi bl.a. kan slappe af og bliver rolige, det sænker kroppens kortisol produktion (stresshormon-niveauet) og det får vores blodtryk til at falde. Inden for behandlingen af stress, depression og angst, har der i de seneste år været øget fokus på oxcytocin og den positive effekt som frigivelsen af hormonet har på vores krop og sind. I fysioterapeutisk forstand, vil ’’berøringen’’ foregå i form af udspænding og langsomme stræk, ledmobilisering, diverse muskelgreb og andre manuelle teknikker. Ikke nok med at vores stress-hormoner sænkes, så sker der i forbindelse med massage og manuel behandling samtidig en frigivelse af hormonerne serotonin og dopamin. Det er de hormoner som øger vores glæde og lystfølelse og samtidig hæmmer bl.a. angst, irritabilitet, smerte mv.

Forskning

En opsamlende amerikansk forskningsrapport fra 2005 viser at massage sænker hormonet kortisol med i gennemsnit 31 procent, samtidig med at hormonerne serotonin og dopamin øges med i gennemsnit henholdsvis 28 procent og 31 procent.

Selv om udgivelsen af denne rapport efterhånden har et par år på bagen, indikerer den at brug af manuelle teknikker som bl.a. massage, altså er et højst effektivt redskab til at få kroppen til at slappe af. Fysioterapi kan altså være med til at nedsætte stress, samtidig med at følelsen af glæde og velvære aktiveres.

Kilde: “Cortisol decreases and serotonin and dopamine increase following massage therapy”, International Journal of Neuroscience, Volume 115, 2005, – Issue 10 – Pages 1397-1413